Fericirea si “ingredientul” sau principal

0
177

In urma cu cateva zile am descoperit intamplator un articol al carui titlu mi-a atras pentru ca facea referire la un studiu de 75 de ani de la Harvard cu privire la fericirea barbatilor. Recunosc ca dupa lecturarea acestuia am ramas dezamagit realizand cat de in urma suntem ca si civilizatie, avand in vedere ca preferam sa studiem si sa demonstram teoretic acele “lucruri” care sund demonstrate de catre latura ….. spirituala, sa ii spun asa la partea umana nefizica.

Ca o mica paranteza de inceput, o sa spun doar ca dupa atatia ani de cercetare si studii, dar si milioane multe de euro, dolari, si alte monede investite in cercetare, creierul uman inca nu a fost dezlusit cum functioneaza nici macar intr-un procent mediu.

Revenind la articolul “Un studiu al Harvard, care a durat 75 de ani, arata de ce au nevoie barbatii pentru a fi fericiti“, acesta spune in final ca si o concluzie, ca „după 75 de ani şi 20 de milioane de dolari cheltuiţi pe acest studiu uriaş, concluzia clară care se desprinde este una singură, în patru cuvinte: Fericirea înseamnă dragoste. Punct”. Acum eu o sa vin cu o intrebare si o completare. De unde stiau de fapt respectivii cercetatori ca subiecti pe care s-a facut “studiul urias” au avut parte de dragoste sincera. Singura dragoste sincera de care poti fi convins in procent de 100% este dragostea parintilor si a copiilor, pentru ca de multe ori nici a perechii cu care ai facut copiii nu mai poti fi sigur ca este adevarata si sincera. Asadar, completarea mea la acest “studiu urias” este ca impresia ca suntem fericiti apare abia atunci cand avem CERTITUDINEA DRAGOSTEI PERSOANELOR ….. PE CARE NOI LE IUBIM. Deci, sincer sa fiu, habar nu am pe ce s-au “spart” acele 20 de milioane de dolari, dar fiecare face ce vrea cu banii lui pana la urma.

Privind si in alte directii care contribuie la fericirea noastra, ne putem da seama ca este vorba si de latura financiara, care dorim sa fie una CERTA. Adica, de multe ori, mai ales in situatia economica actuala, multa lume, desi are un salariu foarte mare, nu este fericita, iar acest lucru se intampal datorita INCERTITUDINII acestea pentru sursa de venit. Sau daca ne uitam la alte cateva lucruri minore, de ce a ajuns sa fie o afacere prognoza meteo, sau “prognoza astrelor” numita horoscop, sau ghicitul in cafea, sau mersul la ghicitoare, sau incercatul oricui de a descoperi ce o sa fie maine?! Ei bine, toate acestea au un element in comun, si anume acela ca ofera oamenilor obisnuiti iluzia unei certitudini.

Asadar, fericirea oamenilor consta in dragoste impartasita, situatie profesionala si implicit financiara care sa distruga incertitudinea “zilei de maine”, certitudinea sanatatii fizice, psihice, si pana la urma siguranta de anumite trairi sau lucruri. Deci, dupa mine “ingredientul” principal al fericirii este CERTITUDINEA, dar …… daca am stii de cand ne nastem, cum va fi viata noastra in intregime, avand acces chiar la “cartea vietii noastre” pe care sa o putem citi cu anticipatie, atunci ar disparea placerea de a trai, iar fericirea care am expus-o acum in acest articol, ar disparea complet. Spun acest lucru pentru ca adevaratele fericiri dureaza extrem de putin, ecoul lor fiind cel care il traim mai multa vreme si avand senzatia ca suntem fericiti, vin din acele lucruri placute si care apar intr-un mod total neasteptat. De exemplu, in ceea ce priveste ghicitul in carti sau cafea, cititul horoscopului, sau alte genuri de preziceri, sau chiar asteptari de la persoanele din jurul tau, sunt de fapt niste unelte care distrug fericirea adevarata, si acest lucru este cumva dovedit si de vorba celebra care spune “Sa nu ai asteptari de la nimeni. Mai bine ramai surprins, decat sa fii dezamagit”.

Si ca o ultima dovada la ceea ce am spus, voi incheia cu o intrebare “DE CE FACEM SCENARII LA CE ESTE POSIBIL SA FIE MAINE IN SITUATIA X, SAU Y?”. Poate a o sa spuneti ca faceti acest lucru ca sa stiti cum veti reactiona, dar cu siguranta au existat situatii in care v-ati facut anumite scenarii, premeditandu-va atitudinea si replicile, iar cand s-a intampalt respectivul lucru, s-a intampalt exat pe dos la cum ati prevazut voi ca se va intampla, si ati ramas fara replica. Deci hai sa luam viata asa cum este, si sa incercam sa privim binele si frumosul din orice. Drept exemplu, am vazut foarte multe fotografii de-a dreptul frumoase, dar facute la niste lucruri foarte urate si scarboase, iar acest lucru s-a intamplat pentru ca fotograful a stiut sa surprinda frumosul din respectivul lucru urat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here